KDCA, Marcel Jude capai persetujuan untuk sogit (denda) tujuh kerbau kerana menghina masyarakat KDMR

KOTA KINABALU: Persatuan Kebudayaan Kadazan Dusun (KDCA) dan peguam, Marcel Jude Joseph, mencapai persetujuan untuk ‘sogit’ sebanyak tujuh kerbau terhadap beliau kerana menghina masyarakat Kadazan, Dusun, Murut dan Rungus (KDMR)

Timbalan Presiden KDCA, Bulawan Sigah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan, berkata Marcel diberikan 14 hari dari hari ini untuk membayar sogit tersebut.
Selain itu, Marcel juga diminta untuk menerbitkan permohonan maaf umum setengah halaman di sebuah akhbar tempatan harian pilihannya.
“Perjanjian ini akan didaftarkan di Mahkamah Anak Negeri di Penampang. Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk tidak mencabar syarat-syarat perjanjian di mahkamah yang ada di Sabah.
“Bagi pihak KDCA dan semua persatuan bersekutu dengan kami, kami telah bersetuju untuk tidak meneruskan tindakan pengadilan terhadap Marcel, dan kami menganggap perkara ini ditutup.
“Oleh itu, kami meminta seluruh masyarakat Kadazandusun untuk menghentikan persengletaan dan melakukan apa yang selalu kami lakukan, iaitu untuk mempromosikan perdamaian,” katanya.
Dr. Jeffrey menjelaskan bahawa resolusi itu turut mendapat restu dari Huguan Siou, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, yang menuntut agar isu ini tidak berlanjutan.
Jumlah kerbau ditentukan oleh tujuh jenis adat dan tradisi KDMR.
“Kepentingan permohonan maaf kepada masyarakat tidak boleh di nafikan . Walaupun Marcel telah memohon maaf kepada Jawatankuasa Unduk Ngadau dan para pesertanya, beliau telah bersetuju untuk mengeluarkan permintaan maaf umum yang lain, ”katanya.
Untuk memastikan masalah ini tidak berulang, Dr. Jeffrey menyatakan Huguan Siou telah mengarahkan KDCA untuk mendirikan batu sumpah di kawasan KDCA yang menyenaraikan adat dan tradisi terpenting orang KDMR.
Setiap kampung juga dianjurkan untuk membangun batu sumpah mereka sendiri atau pemberitahuan tetap, mencantumkan adat dan tradisi mereka yang mesti dihormati oleh anggota masyarakat dan orang luar yang masuk ke kampung.
Mengenai KDCA, Marcel menyatakan penyesalannya kerana menyinggung perasaan komuniti KDMR, dengan menegaskan bahawa beliau tidak pernah bermaksud untuk menyakitkan hati sesiapa sahaja, terutamanya masyarakat KDMR.
Mengulas mengenai hasil perjanjian itu, Pengerusi Jawatankuasa Unduk Ngadau, Tindarama Joanna Kitingan berkata wanita selalu dipandang tinggi dalam komuniti KDMR.
“Kerana wanita memainkan peranan penting, terutama dalam bidang spiritual. Oleh itu menghina wanita di masyarakat kita sangat menyinggung perasaan.
“Anda telah datang ke tanah kami dan menikmati hasil dari tanah kami. Adalah bijaksana untuk belajar tentang sejarah kami dan menghormati adat istiadat kami, ”katanya.
(Sumber daripada Warta Oriental, 13hb Ogos 2021, Jumaat)
Back